Kişniş Aşotu Nedir Faydaları Nelerdir ?

KİŞNİŞ - AŞOTU ( Coriandrum Sativum )


Kişniş ; havuç, kereviz ve maydanoz da dahil olmak üzere 3.700 tür içeren Apiaceae familyasından bir yıllık bitkidir. Diğer adı da AŞOTU dur.

Kişniş ; hızlı ve büyüyen, aromatik bir bitkidir. Kişniş bitkisinin ( Aşotu ) neredeyse her kısmı kullanılır. Yaprakları, sapları, tohumları ve kökleri için tüketilir. Bitkinin her bölümü farklı bir lezzet sunmaktadır. 

Kişniş Akdeniz'e özgüdür, ancak kullanımı hızla dünyaya yayılmıştır. 

Taze yeşil tohumlar, kurutulduğunda , tatlı ve baharatlı aromalı küçük soluk kahverengi bir tohumda bulunan hoş bir kokuya sahiptir. Kişniş havuç ailesinin bir üyesi olarak kabul edilir .

Sansevieria Suffruticosa Yılan Bitkisi


Sansevieria suffruticosa

Sansevieria suffruticosa  , her mevsim yeşil, çok yıllık bir sukulent çeşididir. . Koyu yeşil yaprakları uzunlamasına etrafında silindirik  gri / yeşil bantlara sahiptir, çapraz kesitte silindirdir ve 60 cm uzunluğa ve 2 cm boyunca uzanır. Beyaz çiçekler dik çiçek salkımında paniküller halinde görünürler, bunlar bitkinin tabanından çıkar  ve 40 cm uzunluğa kadar varıyorlar. Kökleri kuraklığa  dayanıklı yardımcı olan rizomlar içerirler, yavaş yayılmalarına yardımcı olan stolonlar üretirler.

Yılan Bitkisi olarak bilinen Sansevieria suffruticosa , Doğu Afrika'ya özgü bir sukulet çeşididir.
Sansevieria suffruticosa  nemli, iyi drene edilmiş toprakları tercih eder.

Sansevieria suffruticosa'yı iç mekan bitkisi  olarak ektiğimizde toprağı düzenli olarak sulandırılmalıdır. Sulama kış aylarında azaltılmalıdır. Tercih edilen aktif büyüme sıcaklığı, 0ºc kadar düşük bir sıcaklığa tolerans gösterse de, 16ºC ila 24ºC arasında iyi gelişir.


Roket Soba Nedir ? Roket Soba Yapımı


ROKET SOBA NEDİR ?

Roket Soba pişirme, ısıtma ve su ısıtma için kullanılabilen çok basit bir soba çeşididir. Geleneksel açık ateşten veya ocaklardan daha az odun kullanır, küçük odun parçalarını ve dalları çok verimli bir şekilde yakabilir, daha az kirlilik ve kül oluşturur ve ucuz malzemelerden kolayca inşa edilebilir.
Roket Soba yakıtın kontröllü kullanılmasını  ve ısının en verimli şekilde kullanılmasını sağlar.
Roket sobalar özellikle köy hayatı , hobi evleri ve yakıtın az olduğu yerler için çok uygundur.Çünkü yapımı çok kolay  ve basit malzemeleri ise çok ucuzdur.
Roket sobası her zaman basit ve kolay inşa edilmek üzere tasarlanmıştır ve bu nedenle eski teneke kutulardan, tuğladan vb. inşa edilebilir.
Roket ocağının ana bileşenleri şunlardır:

• Yakıt Yığını: Yanma odasına giren odun ve ısı için.
• Yanma odası: yakacak odunun yakıldığı yakıt yerinin sonu.
• Bacası: Isıyı ve alevi korumak için çekme kuvveti sağlayan yanma odasının dikey uzantısı.
• Isı eşanjörü: Isıyı gerekli yere, yani pişirme kabına aktarmak

Orbea Semota Sarı Yıldız Çiçeği

Orbea semota

Orbea semota var. Lutea Kenya'da Nairobi yakınında yetişir .

Orbea semota , 10 cm uzunluğunda sulu, çok dallı, mat yapılıdır ve kökleri çürük ve toprağa temas etmeden serbestçe kök salmaktadır.


Kış aylarında sulamam tamamen kesilmeli ve sıcaklık 10 derecenin altına düşmemelidir.

Trakya Peynir Mayası Helal Mi ?

TRAKYA PEYNİR MAYASI HELAL Mİ ?

Güvenilir İslami Sitelerden biri olan sorularlaislamiyet.com ‘un yazısına göre ;
Peynir mayası için gerekli olan enzim üç şekilde elde ediliebilir: 
·        Hayvansal
·        Mikrobiyel
·        Bitkisel
                                        
1) Eti yenen hayvanların kursaklarından yapılan peynir mayasıyla elde edilen peynirlerin yenebileceğini İmam-ı Azam Hazretleri kendi zamanında ilan etmiştir.
2) Sentetik, yani yapma maddelerden oluşturulan peynir mayalarının da kullanılabileceğine fetva verilmiştir.
3) İçine çözücü alkol atılan peynir mayalarının dahi kullanılabileceği görüşü benimsenmiştir. "Çünkü dökülen alkol, karışımın içinde değişime uğrar, temiz hale gelir." denmiştir.
4) Son zamanlarda ise kuzu kursaklarından yapılan mayaların yerini kimyasal mayalar almıştır. Çoğunlukla peynirler hayvansal değil de artık kimyasal mayalardan yapılmakta, bir endişe de söz konusu olmamaktadır.

Peperomia ( Peperomya ) Bakımı ve Yetiştiriciliği

PEPEROMİA ÇİÇEĞİ ( ZÜMRÜT DALGASI ) BAKIMI VE YETİŞTİRİLMESİ

Peperomia Çiçeği nin  1000'den fazla çeşidi vardır ve bunların çoğu Orta ve Güney Amerika'ya özgüdür. Peperomi ailesine ait bütün çiçekler yarı akrabaları olan sukulentlere benzer bakım isterler . Peperomia Çiçeklerinin yaprakları kalın ve tombul, dalgalı, pürüzsüz veya parlak, yeşil, kırmızı, gri ve krem ​​çeşitli tonlarında olabilir. Yaprakları üstündeki desen dalgalı veya tek renkli olabilir.

Peperomia Çiçeği Çiçek Açar Mı ?

Peperomia  ( Zümrüt Dalgası Çiçeği ) çiçek açar .  Ancak Peperomia çiçekleri; dik konik sivri uçlarda kümelenerek büyüyen küçük  ve önemsizdir.  Küçük olduğunda Peperomia çiçeği  saksıda veya teraryumlarda kullanılabilir.

ÇOK ÖNEMLİ Peperomia çiçekleri zehirli kabul edilir ve evcil hayvanlardan ve çocuklardan uzak tutulmalıdır. 

Afrika Menekşesi Yetiştiriciliği ve Bakımı

 Afrika Menekşesi Yetiştiriciliği İçin İpuçları :
Yeni başlayanlar, bu basit ipuçlarını kullanarak Saintpaulia ionatha yani  Afrika menekşelerini başarılı bir şekilde büyütebilir ve Afrika menekşelerine bakabilirler. Afrika menekşeleri, çeşitli koşullarda gelişen güzel ve uzun ömürlü çiçekli ev bitkisidir. Nispeten ucuzdurlar ve çoğaltılmaları kolaydır. Bir Afrika menekşe bitkisi yıllar boyunca uygun bakım yapıldığı taktirde birçok yavru yeni afrika menekşe leri oluşturur.



Afrika Menekşesi Yetiştirmek İçin 10 İpucu
Afrika Menekşe si yetiştirmede ilk kural önce doğru yer seçimidir. Çoğu yetiştirici yanlış sulama ile Afrika Menekşe lerini öldürür.  Doğru toprak seçimi , saksı  boyutu ve doğru gübrenin seçilmesi, Afrika menekşe bitkilerini ilerleyen yıllarda güzel ve sağlıklı olmasını sağlayacaktır.

Kalanşo Çiçeği Yetiştirilmesi Bakımı ve Çeşitleri




İç mekanınızı güzelleştirip zenginşeltirmek için az bakım gerektiren sukulent türlerinden biride hepimizin bildiği kalanşo çiçeğidir. Kırmızı , Pembe , sarı ve turuncu , fuşya , yavru ağzı , eflatun ve nar çiçeği renkli sık kümelenmiş çiçekleri ile evinizi aydınlatıp ferahlatacak çok güzel bir seçimdir kalanşo çiçeği.
Kalanşo da diğer sukulent türleri  gibi  suyu fazla sevmez kalın ve etli yaprakları ile su tüketimini minumuma indirger ve fazla sulamaktan kaçınmalıdır. Fazla su kök çürümesine sebeb olabilir ve kalanşo nuzun ölümüne sebep olur. Bunun için toprak geçirgenliği çok iyi drenajlı bir toprak seçimi yapılmalıdır.
Doğrudan güneş ışığını sevmez ancak dolaylı güneş ışığına ihtiyaç duyar kalanşo çiçeği.
Çok sıcaklar ve soğuklar köklere ve yapraklara zarar verebilir .

Terrarium İle Sukulent Bahçeleri Çesitleri

TERRARYUM
Fıncanda sukulent yetiştirme

Sukulentler ile ilgili en çok bildiğimiz şey çok az bakım gerektirmesi ve neredeyse hiç çaba göstermeden mükemmel görünmeleridir.

Küçük evlerimiz ve balkonlarımız için çok fazla bahçecilik malzemesi satın almayı gerektirmeden kaktüs ve sukulentlerden mükemmel güzel bahçeler ( terrraryum ) kurabiliriz.Sukulentler ve kaktüsler oldukça sağlıklı ve sağlam bitkilerdir  , ayrıca bakımları kolaydır sulamayı unutsak bile J uzun bir süre yaşayacaklardır.

Sukulent Bahçeleri Hazırlama ( Terraryum )

eski botlarda sukulent yetiştirme

Evimizde kullanmadığımız bazı mutfak eşyaları veya uygun fiyatlara bulabileceğimiz çok güzel dekoratif saksılar yada bir ağaç kütüğü veya eski bir lamba kullanmadığımız bir fincan eski bir bot oyuncak bir araba  yani kısaca aklınıza gelen çok çeşitli malzemelerle güzel bir terraryum sukulent kaktüs bahçesi hazırlamak mümkündür. Sadece biraz hayal gücü ve emek ile mükemmel sukulent bahçesi yani terrarium hazırlanabilir.









Echeveria Çeşitleri Türleri ve Özellikleri

ECHEVERİA ÇEŞİTLERİ

 Echeveria nın dünyada  150 civarında türü vardır. Ülkemizde de çok çeşitli türleri olmakla beraber en yaygın kullanılan tür Echevria Elegans tır.
Echeveria affinis ( Siyah Prens )
Echeveria Affinilis  ince koyu renkli üçgen siyah yaprakları olan 7-8 cm  genişliğe kadar kısa rozet kümeleri üreten bir sukulenttir. Bu yapraklar ilk önce yeşilimsi fakat koyu kahverengi bir lavanta kahverengisine dönüşür ve büyümeyle birlikte, alttaki yapraklar  tabanda ince sarı kenarlı bir birikme ucu ile 2-3 cm  kadar genişler. Geç sonbaharın ilk kışına kadar kısa sırtlardaki koyu kırmızı çiçekler açarlar .İlkbahar ve yaz aylarında ara sıra sulama yaparak iyi drene edilmiş bir toprakta tam güneş veya hafif gölgeli yerleri severler.

Echeveria Agavoides :




Echeveria agavoides , yaprakların kızıl renkli kenarlar vardır , Yeşil elma rengini  andıran  yaprakları 30 cmç genişliğinde 15 cm uzunluğunda sıkı rozet olarak bulunabilir. Kırmızı çiçeklerin sarıuçları vardır ve yaz başında ilkbaharda çiçek açarlar. Soğuk bahçelerde güneşi tercih eder ancak aynı zamanda önemli miktarda gölge alacak ve yaklaşık 15-20 dereceye kadar sıcaklık gerekir. Yaprakta tipik türlerden daha fazla kırmızı olan ancak yetiştirdiğimiz bitki kadar geniş olmayan bir Echeveria  çeşididir.

Echeveria derenbergii ( Boyalı Bayan )








Echeveria derenbergi güneşi seven bir sukulent çeşididir. Yaz boyunca günde en az 3 saat güneş alacak bir balokonda yada bahçede durabilir. Çok düşük su ihtiyacı vardır. Sulamaya dikkat edilmesi gerekir.
Echeveria derenbergii'nin ilk donmadan kısa bir süre öncesine kadar bahçede veya balkonda bırakılmasına izin verilirse, bu çiçek oluşumu için de yararlıdır.
 Echeveria Derenbergii Çelik ile çoğaltmaya uygun bir türdür.


Echeveria Elegans


Ülkemizde çok yaygın kullanılmakte ve sevilmektedir. Gümüş yeşili renkte sık rozetler oluşturan bir Echeveria türüdür. Terraryum , balkon bahçeciliği ve iç mekan da yetiştirmek için mükemmek bir seçimdir. Pembe renkli sarı çan şeklinde çiçek açar . Kurak ortamları sever . Fazla su çürümeye ve sonunda ölmeye sebep olur. Bunu için çok iyi drene edilmiş toprak kullanmak gereklidir.





Echeveria Gibbiflora

Yaprakları deniz yeşilidir, ağır dalgalı ve yumuşaktır. Echeveria parlak renkli ve dalgalı yaprakları olan ve gerçekten büyüdüğünde  ve yanardağ hatırlatan bir sukulent çeşididir.. Ne yazık ki nadirdir ve üreticilere göre, yayılması kolay değildir
Çan biçimli yapıları taşıyan çiçekli saplar, ilkbahar ve yaz aylarında yaprakları üstüne, bazen de kış aylarında yükselirler. Bitkiler farklı mevsimlerde çiçek açabilir.
Güneşi sever kışın iç mekanda ılık ortamda tutulması gerekir


Echeveria Pulvinata

Kısa ve küçük yapraklı yaprakları kısa ve sık tüylerle kaplı bir Echeveria sukulent türüdür. Sarı Kırmızı çan şeklindeki çiçekleri çok güzeldir.







Echeveria imbricata

Melez bir Echeveria türüdür. Mavi Yeşil yapraklardan sıkı bir rozet oluşturan herdaim yeşil bir Echeveria sukulent  türüdür.Yaprakları rozet şeklindedir.Her bir rozetin nihai boyutu yaklaşık 14 cm çapındadır, ancak yaşla birlikte birçok çanak şeklinde şekillenmektedir.Büyüme ile birlikte birçok rozet kümelenir ve birbirlerini yukarı doğru iterek kase şeklini alır. Büyümesi çok yavaştır. Çoğaltılması ise yaprak kesimleri ile çelikledir.

Echeveria Yetiştiriciliği ve Bakımı

Echeveria, Orta ve Güney Amerika'dan kökenli sukulent çeşitlerindendir.. Echeveria lar  şaşırtıcı  yaprak rengi ve yaprak form dizisi ile tanınan sukelent çeşitlerindendir.Kaktüs bahçeleri, veranda , iç mekan  ve hatta kapalı teraryumlara çok yakışan bir sukulenttir echeveria .









Echeveria Temel Özellikleri
Damkoruğugiller (Crassulaceae   )  familyasından olan Echeveria rozet yapılı olup kısa gövdeli bir sukulent çeşididir. ( Açılmış lahana ya da benzerler J ) .Echeveria kendinisini küçük çakmalar ile üretir.Türüne göre yazın veya sonbaharda aster çiçeği veya lale ye  benzer çiçekler açarlar.

ECHEVARİA BÜYÜME ÖZELLİKLERİ

Ecehveria düşük sıcaklıkları tolere ederek yaşamlarını sürdürebilir ancak -30 derecenin altındaki sıcaklıklarda ölür. Zaten daha çok iç mekan bitki yetiştiriciliğinde tercih edildiği için kışın ev içine alınmaları gerekmektedir.

Acık havada kısmen güneşli gölgelik yerleri sever , kışın iste güneş gören bir pencere kenarına konulması Echeveria sağlığı için iyi olacaktır.

Echeveria nın toprak seçimine dikkat etmek gerekmektedir . Özel olarak hazırlanmış kaktüs veya sukulent toprağı yada biraz kum ve çakılla karıştırılmış bahçe toprağında echevaria uygun gelişim gösterecektir. Kendimiz hazırlayacaksak toğrak karışımına kum iri çakıl taneleri , biraz mangal kömürü de ekleyebiliriz. Burada önemli olan diğer tüm sukulent türlerin de de olduğu gibi geçirgenliği yanı direnajı yüksek bir toprak elde etmektedir. Echevaria Kurak iklim bitkisi olduğu için saksıda kalan su köklerinde çürümesine ve echeveria mızın ölmesine sebeb olacaktır.

Echevaria terraryum veya kaktüs bahçeleri için mükemmel bir tamamlayıcıdır. Çünkü kaktüslerin dikey büyüme eğilimine tezat oluşturan güzel bir  yer örtüsü oluştururlar ve değişik yaprak çeşitleri ile mükemmel bir renk uyumu sağlarlar.

Ecehvaria ; kapalı terrariumlarda  terrariumun nemli ve sıcak oluşu sebebiye ölebilir. Açık terrayımlarda değerlendirilmelidir.



ECHEVERİA BAKIMI

Echevaria çok az bakım isteyen bir sukulenttir. Haftada bir az bir miktar sulamak ve saksıda çıkan yabani otları temizlemek yeterli olacaktır. Echeveria nın altına  yaprak renginin zıttı bir renkte çakıl taşları koymanın hem Echevaria nın renginin ön plana çıkıp güzel gözükmesine hem de bitkinin çürümesine engel olur.

Fazla suyun neden olduğu çürük dışında echverias nadiren zararlı ve hastalıktan maruz kalır. Unlu bit ve yaprak bitlerinde korunmalıdır. Neem yağı ve ev yapımı insektisitler  Unlu bit ve yaprak bitleri ile mücadelede kullanılabilir.

Sukulent Ekiminde Toprak Seçimi

Sukulent Ekiminde En iyi Toprak Nasıl Olmalıdır.

İyi drenajlı olan toprak, sukulent ler  için çok önemlidir. Bu yazı size mükemmel sukulent ler için toprak karışımı nasıl olması hakkında bilgi vermesi amacıyla yazılmıştır.
Sukulent lerin uygun olmayan bir şekilde sulanması sukulent  ölümlerin önemli bir nedenidir. Toprağımızda iyi direnajlı değilse su tutar ve sukulentlerin köklerinin çürümesine ve sonucunda sukulent lerin ölmesine sebeb olabilir. Bu yüzden doğru toprak seçimi sukulent yetiştiriciliğinin çok önemli bir adımıdır.

Sukulentler için iyi direnajlı toprak çok önemlidir. İyi drenajlı toprak çabuk kurur ve böylece 
sukulent lerimizin kökleride çürümez.

Bakımı Kolay Sukulent Türleri Yeni Başlayanlar İçin

Yeni Başlayanlar İçin Bakımı Kolay Sukulent Türleri

İç Mekan Sukulent Türleri ;

Sukulentleri içeride yetiştirirken, hastalığı azaltmak için bol miktarda parlak ışık ve hava dolaşımına sahip olduklarından emin olun.

                                                          Crassula perforata

                                                      Haworthia margaritifera
                                                               Kalanşo

Yeni Başlayanlar İcin Sukulent Yetiştirme Klavuzu


Büyüleyici güzellikteki sukulentler doğanın zor şartlarına adaptasyonunun büyüleyici bir örneğidir.

Birçok bitkinin hayatta kalma şansını sıfıra indirdiği az miktarda yağış alan yerlerde, dünyada gelişen SUKULENTleri bulacaksınız.Bu en zor koşullara dayanabilmek için, SUKULENler yavaşça büyür ve kalın, etli yaprakları, kökleri, kökleri veya yumrularına su depolar.

SUKULENT  ler çok farklı renkleri ve şekilleri olan bir bereket içinde gelir ve basit fakat çarpıcı yaprakları ve kuraklığa tolerans sayesinde bakımı kolay ( ama bir o kadar da zor 😁 ) bitkilerdir.

SUKULENT ler görünüşleri türlerden türlere farklılık gösterir ancak ortak bir özellik şişmiş yapraklar, pedler veya saplarıdır .Ancak bazı etli yapraklı olmayan türleri de vardır.

Sukulent ler ve çeşitleri hakkında sukulent bakımı ve daha birsürü güzel yazı ile yazılarımıza devam edeceğiz.

Kategori

Kategori