Kişniş Aşotu Nedir Faydaları Nelerdir ?

KİŞNİŞ - AŞOTU ( Coriandrum Sativum )


Kişniş ; havuç, kereviz ve maydanoz da dahil olmak üzere 3.700 tür içeren Apiaceae familyasından bir yıllık bitkidir. Diğer adı da AŞOTU dur.

Kişniş ; hızlı ve büyüyen, aromatik bir bitkidir. Kişniş bitkisinin ( Aşotu ) neredeyse her kısmı kullanılır. Yaprakları, sapları, tohumları ve kökleri için tüketilir. Bitkinin her bölümü farklı bir lezzet sunmaktadır. 

Kişniş Akdeniz'e özgüdür, ancak kullanımı hızla dünyaya yayılmıştır. 

Taze yeşil tohumlar, kurutulduğunda , tatlı ve baharatlı aromalı küçük soluk kahverengi bir tohumda bulunan hoş bir kokuya sahiptir. Kişniş havuç ailesinin bir üyesi olarak kabul edilir .


Kişniş Aşotu nun aroması  Limon ve adaçayı harmanına benzer. Ağzınıza attığınızda bir ferahlık hissettirir.  Kişniş, Tayland, Meksika, Fas ve Hint mutfağınında kullanılan önemli bir bitkidir.
Ortaçağ'da kişniş aşk iksirlerinde kullanılmıştır. Son yıllarda Japonya ve Rusya'da  bakır zehirlenmelerine karşı da kullanılmıştır.  Geleneksel olarak mide toniği olarak kullanılır. Ezilmiş tohumların aromasının teneffüs edilmesinin, eski zamanın baş dönmesine yardımcı olduğu söyleniyordu.  

Geçmişte, kişniş, kan temizlemeye yardımcı olmak ve mide bulantısı, eklem ağrıları ve romatizmayı hafifletmek için migren ve hazımsızlığı tedavi etmek için kullanılmıştır. Araştırmada, kişnişin kurşun, alüminyum ve cıva birikmelerinde temizlemesine yardımcı olduğu görülmüştür.
Uykusuzluğa iyi gelir. Gerginliğe karşı faydalıdır. İnsülin salgılar ve kan şekerini düşürücü etkisi vardır.

Demir, magnezyum ve manganez bakımından zengindir. Kafeik, klorojenik ve fenolik asit bileşenleri içermektedir. Bu bileşenler kanser, şeker ve kalp rahatsızlıklarında tedavi edici ve önleyici özelliğe sahiptir.

Anti-kanser etkileri

American Journal of Clinical Nutrition'da yayınlanan bir araştırmada, kişniş de dahil olmak üzere bazı baharatların heterosiklik aminin (HCA) pişirme sırasında etlerde oluşumunu önleyebileceği öne sürülüyor. Ulusal Kanser Enstitüsü, HCA'ları, et yüksek sıcaklıklarda pişirildiğinde oluşan kimyasal maddeler olarak tanımlar. HCA içeren gıdaların yüksek bir tüketimi  kanser riskiyle ilişkilidir .

Food Science Dergisinde yayınlanan bir araştırma , Coriandrum sativum ( C. sativum ) veya kişniş ekmek etlerini de içeren beş Asya baharatının kullanımına baktı . Baharatlarla pişirilen etlerde HCA oluşumu önemli ölçüde düşürmüştür.


EmoticonEmoticon