TRAKYA PEYNİR MAYASI HELAL Mİ ?
Güvenilir İslami Sitelerden biri olan
sorularlaislamiyet.com ‘un yazısına göre ;
Peynir mayası için gerekli olan enzim üç
şekilde elde ediliebilir:
·
Hayvansal
·
Mikrobiyel
·
Bitkisel
1) Eti yenen hayvanların
kursaklarından yapılan peynir mayasıyla elde edilen peynirlerin yenebileceğini
İmam-ı Azam Hazretleri kendi zamanında ilan etmiştir.
2) Sentetik, yani yapma
maddelerden oluşturulan peynir mayalarının da kullanılabileceğine fetva
verilmiştir.
3) İçine çözücü alkol atılan
peynir mayalarının dahi kullanılabileceği görüşü benimsenmiştir. "Çünkü dökülen alkol, karışımın içinde değişime
uğrar, temiz hale gelir." denmiştir.
4) Son zamanlarda ise kuzu
kursaklarından yapılan mayaların yerini kimyasal mayalar almıştır. Çoğunlukla
peynirler hayvansal değil de artık kimyasal mayalardan yapılmakta, bir endişe
de söz konusu olmamaktadır.
5) Domuzdan
alınan bir madde ile elde edilen mayanın ise kullanılması caiz olmaz. Çünkü
domuzdan alınan maddeler temizlik kabul etmezler. Domuz karışımı olan hiçbir
şey kullanılmaz.
Demek ki, domuzdan
bir maddenin karışmış bulunduğu kesinleşmedikçe maya ve peynirleri alabilir ve "Bismillah" deyip
yiyebiliriz! Haramlığına kesin delil bulunmadıkça helalliğini
esas kabul ederiz
Bu yazıdan da anlaşılacağı üzere hayvansal kökenli mayalarda
dikkat etmek gerekmektedir. Bitkisel mayalarda da sorun yoktur. Trakya Peynir Mayası mikrobiyel kaynaklı sıvı enzim
çözeltisi (Kimozin ) peynir mayasıdır.
Mikrobiyel maya da karşılaşılan
sorunlardan biri, bu mikroorganizmalarin jelatin gibi hayvansal gıdalarla
beslenebilmesidir. Fakat bitkisel kaynaklı jöle ile de beslenmeleri mümkündür.
Diyanet İşleri Yüksek Kurulunun bu konu hakkındaki fetvasına göre, bu gıdaların
istihaleye uğramasının (kimyasal dönüşüm geçirmesi) kuvvetle muhtemel
olmasından dolayı, bunların tüketilmesi
caizdir.
Yani kısaca Trakya Peynir mayası mikrobiyel kaynaklı bir
mayadır ve helaldir.
3 yorum
Mayanizda mensei hollanda yaziyor domuz katkisi vardir diye kullanamiyorum bilgi verirmisiniz
Mesneşi Hollanda yazmasının bir önemi yok. Avrupada marketlerde satılan birçok peynirin mayası mikrobiyal kaynaklı. Ve mikrobilies lab. yani mayanın mikrobiyal kaynaklı olması yenebileceği ve helal olduğu anlamına geliyor. Avruoada yaşayan müslümanlar mikrobiyel kaynaklı mayalar ile yapılmış süt ürünlerini yemektedirler.
http://www.halalwiki.net/index.php/Lab
bu yazıdan da okuyabilrisiniz.
saygılarımızla....
Tamam menşei Hollanda olması kesin domuz ürünü barındırdığını belirtmez ama içinde olup olmadığı kesin mi arastirdiniz mi biz onun derdindeyiz
EmoticonEmoticon